top of page
Search
  • Linse Chantrain

OPLOSSING


Ik zocht een oplossing voor het probleem dat ik in mijn onderzoek tegenkwam, namelijk het isolement van de dove gemeenschap. Ik wist al wat de voornaamste oplossing was: zo veel mogelijk mensen gebarentaal laten leren. Hoe meer mensen deze taal beheren, hoe minder dove mensen zich geïsoleerd zouden voelen. Maar dan was de vraag natuurlijk: hoe pak ik dit aan? Hoe laat ik mensen gebarentaal leren op een leuke en interessante manier? Omdat mijn doelgroep de mensen zijn die al iemand doof kennen in hun omgeving wist ik dat ik hen op één of andere manier zou moeten kunnen bereiken. Dit zou dus via de doven zelf moeten gaan, vermits ze voor hen een nieuwe taal zouden moeten aanleren. Het is dus de bedoeling dat ik een tool verzin die dove mensen kunnen delen met de mensen waar zij eens een deftig en langer gesprek mee zouden willen houden. Dit kunnen collega’s zijn, of mensen die ze vaak tegenkomen in een koffiebar of op de trein, maar evengoed kunnen het vrienden van vrienden zijn of familieleden die gebarentaal nog niet beheersen waardoor de communicatie steeds zeer stroef veloopt. Ik kwam op het idee om een app te ontwikkelen waarbij dove en horende mensen elkaar kunnen “FaceTimen” en terwijl kunnen chatten met elkaar. Gebarentaal is een visuele taal, dus elkaar zien is zeer belangrijk; maar natuurlijk leer je gebarentaal niet in één dag, dus de chat functie helpt om de communicatie op gang te laten komen . Per zin die je typt zal je gepersonaliseerde avatar één woord uitkiezen en deze omzetten in gebarentaal. Terwijl je dus wacht op je antwoord kan je woordjes leren in gebarentaal. Na het gesprek kan je al de nieuw geleerde woorden herbekijken en oefenen. Zo bouw je met elk gesprek je kennis in gebarentaal op en dit zou mensen moeten stimuleren om zich zelf verder te verdiepen in deze taal. Dit zou resulteren in een betere relatie met deze persoon en langere interessantere gesprekken die de dove gemeenschap een minder geïsoleerd gevoel zou moeten geven.

Bij het openen van de app wordt je gevraagd een account aan te maken. Dit kan via Facebook of email, zodat je contacten ook kan uitnodigen of op de hoogte kan houden van jou evolutie in het leren van gebarentaal. Vervolgens wotdt je gevraagd een eigen avatar te ontwerpen, via het Memoji gegeven van Apple dat je terug kan vinden op jouw iPhone en iPad. Heb je al een Memoji gemaakt? Verbind hem dan met de Voxus app om deze stap over te slaan. Nadat je deze stappen hebt voltooid, en je wat extra informatie hebt gegeven, is je profiel aangemaakt. Je kan nu contactpersonen zoeken of je kan via de link die je gekregen hebt van je gebarentaalexpert deze persoon meteen toevoegen als vriend in de app. Je kan een inleidend gesprek beginnen om te vragen of deze persoon even tijd heeft voor een gesprekje en een oefensessie, en dan kan je later overgaan tot het echte gesprek met het “FaceTime”-principe. In elke zin die je typt naar je gespreksparter zal je gepersonaliseerde Memoji automatisch een woord uitkiezen dat het zal omzetten in gebarentaal. Je avatar verschijnt bovenaan op je scherm en ‘expands’ zodat je goed in beeld krijgt hoe je deze beweging moet maken met je handen. Deze woorden worden automatisch opgeslagen in je waardenschat sectie van de app, dus kan je even de beide handen niet vrijmaken bij een moeilijk gebaar? Geen probleem! Bekijk gewoon na het gesprek op het gemak alle woorden die je geleerd hebt, en ontdek hoe deze eventueel in een zin gebruikt kunnen worden. Zo leer je telkens ook een paar grammaticale zaken tijdens het oefenen met de “Voxus”-app. Je zal zien dat je kennsi over gebarentaal in no-time echt zal uitbereiden!


In de volgende voorbeeldschermen zie je hoe het er zal uitzien als je je gesprek beeïndigd hebt Je zal kunnen zien hoe lang het gesprek geduurd heeft, en welk niveau je behaald hebt na het unlocken van je nieuwe woorden. Die kan je bekijken in het volgende scherm. Je kan erdoor scrollen en verder oefenen wanneer je maar wilt. Dit kan chronologisch of per thema. Verder kan je de woorden ook bekijken in een zinscontext met de voorbeeldzinnen. Zo leer je ook de gramaticale werking van gebarentaal geleidelijk aan wat meer kennen. Bekijk de evolutie die je al gemaakt hebt, en ontdek welke medailles je al unlocked hebt. Deze kan je delen met je vrienden op Facebook en zo kan je er een competitief gegeven van maken om het leren van gebarentaal nog extra leuk te maken.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page